NAPENERGIA PLUSZ PROGRAM & SOLAREDGE

A NAPENERGIA PLUSZ PROGRAM keretén belül vállalkozásunk kizárólag SolarEdge rendszereket telepít. Ezen az oldalon a tervezett műszaki tartalom fő alkotórészeit és annak előnyeit foglaljuk össze.

A SolarEdge 2006-os alapítású vállalat, mely néhány év alatt a lakossági- és az ipari környezetre fejlesztett megoldásaival a világ piacvezető invertergyártói közé került. Az alapvető különbség a hagyományos inverterrel telepített rendszerekhez képest, hogy A SolarEdge rendszerekben nem a napelemek kapcsolódnak közvetlenül az inverterhez egy úgynevezett stringet (kört) alkotva, hanem az optimalizálók. Az optimalizálók szerves részeit képezik a rendszernek: minden napelem a saját optimalizálójára kapcsolódik, s ezek külön-külön szabályozzák a napelemek teljesítményét (műkődési mechanizmust a SOLAREDGE menüben egy videóval mutatjuk be).

Inverter:

A bruttó elszámolásban különösen fontos szerepet játszik az energiahatékonyság és az energiatárolás, ezért a SolarEdge SE5K Home Hub (SolarEdge SE5K-RWB48) invertert választottuk a Napenergia Plusz Program projektjeihez. A Home HUB nevet azért kapta, mert az energiatermeléssel és energiafogyasztással kapcsolatos adatok mind ebbe az inverterbe futnak be, az inverter pedig vezérli az energia irányát, függően a felhasználástól. Ez az inverter 5kW névleges teljesítménnyel kapcsolódik az ingatlan villamos hálózatához. Napelemek szempontjából is van megkötés: az NPP támogatás csak 6 kWp napelem telepítését teszi lehetővé. Az SE5K-RWB48 inverterre viszont később akár 10 kW napelem is kapcsolható, mivel az inverter a többlet napenergiát képes közvetlenül az akkumulátorba “terelni” (DC/DC konverzióval, így extra veszteségek nélkül). Továbbá az akkumulátor kapacitás is bővíthető, akár 23 kWh kapacitásra.

Optimalizálók és napelemek:

Az inverterre kapcsolható minimum optimalizáló száma 14 db (S500B típus esetén). Így a támogatási felhívás követelményeinek maximum 14 db 425W-os napelemmel szerelt rendszer tesz eleget (14x425Wp=5,95 kWp). Mi a LONGI piacvezető gyártó napelemeit preferáljuk, mert nálunk évek óta jól teljesítenek szállításban és garanciában is (garanciás eset ugyan csak néhány alkalommal fordult elő az általunk felszerelt LONGI napelemekkel, de mindig gyorsabban reagáltak és korrektebb eljárást tapasztaltunk, mint versenytársaiknál). Az NPP feltételes szerződéseket úgy készítjük elő, hogy lehetőség legyen nagyobb teljesítményű napelemek beépítésére, ha a támogatói okirat pl. fél évet csúszik, s a fent említett napelem már nem lesz beszerezhető.

Akkumulátor:

Akkuból szintén a SolarEdge mellett voksolunk. A támogatás kritériumainak megfelel a 2 db 4,6 kWh modulból álló, nettó 9,2 kWh kapacitású SolarEdge Home Battery 48V Li-ion akkumulátor, mely LiFePO4 (röviden LFP, lítium-vasfoszfát) rétegrendet alkalmaz. Az LFP akkumulátorok rendkívüli ciklusállósággal rendelkeznek, gondozásmentesek, nagy árammal meríthetők, tölthetők, kicsi az önkisülésük. A felsoroltak mellett a LiFePO4 akkumulátorok legnagyobb erénye a biztonság: a lítium vasfoszfát cellák mechanikai behatás, rövidzárlat vagy túltöltés esetén sem kapnak önmaguktól lángra. Ezen túlmenően minden akkumulátor saját BMS-szel (Battery Managemant System) rendelkezik, mely a cellák feszültségét és hőmérsékletét ellenőrzi folyamatosan, az információkat átadja az inverternek, mely megakadályozza a rendellenes működést. Ugyan az akkumulátorok is IP65 védettséggel rendelkeznek, kültérre történő elhelyezést nem javasoljuk, mivel gyártói követelmény a 0-40°C közötti működési hőmérséklet-tartomány. Egyébként beltérben elhelyezve (háztartási vagy technikai helyiség, esetleg garázs, tároló, gardrób, stb.) télen nincs veszteség az akku saját belső fűtése miatt, nyáron pedig nem lesz túl melege. Az akkura a garancia 10 év (70% kapacitásra), de az akkugyártói gyakorlattól némiképp eltérően nem a ciklusszámok a mérvadók, hanem az eltárolt/kivett energiamennyiség, tehát egy korrekt, egyszerűen nyomon követhető feltétel.

NAPENERGIA PLUSZ PROGRAM & SOLAREDGESzékhely: H-9400 SOPRON, Balfi út 87.