gyakran ismételt kérdések

a következőkben tisztázunk néhány gyakori félreértést, megválaszolunk néhány gyakori kérdést:

napelem vagy napkollektor?

Gyakran összekeverik a két rendszert. A hasonlóság bennük, hogy mindkettő a napsugárzást alakítja át a számunkra hasznosítható energiává. Az alapvető különbség viszont az előállított energia formája: a napelem villamos energiát állít elő, a napkollektor pedig hőenergiát (pl. meleg vizet). Természetesen a villamos energia napjainkban egy könnyebben használható, alakítható energia, mint a hőenergia, hiszen szükség esetén a villamos energiával fűthetünk, vagy akár hűthetünk is.


kell akkumulátor az energia tárolásához?

Nem kell akksi. Ellentétben a 30-50 éves, sziget üzemű rendszerekkel, a mai, modern, hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek esetében nincs feltétlen szükség akkumulátorokra, a napelemek által nyáron megtermelt energiát télen is elhasználhatjuk, ez a fotovoltaikus rendszerek óriási előnye /pl. a napkollektorral szemben/.

A sziget üzemű rendszereinkhez ma már magasabb hatásfokú szolár akkumulátorokat használunk, amelyek 5-7 év garanciával rendelkeznek. Élettartamuk akár a 10 évet is meghaladhatja. Magyar találmány a legújabb hidrogénakkumulátor, mely saját maga bontja le és túlnyomás nélkül, szobahőmérsékleten képes a hidrogént tárolni. A speciális tároló anyagnak köszönhetően a hidrogén bármikor visszanyerhető. Ez a tárolási mód már nem tűz- és robbanásveszélyes, ezért várható, hogy hamarosan elterjed az elektromos autóipar ill. a fotovoltaikus rendszerek területén.


mennyi hely kell a napelemes rendszernek?

Ajánlatunkban minden esetben feltüntetjük a tervezett napelemmező méretét. Az inverter általában egy falra rögzíthető készülék, mely nem nagyobb egy kis méretű fali kazánnál (pontos méretek a termékkatalógusunkban találhatók). Az invertereket szerelhetjük akár a szabadba is, de javasoljuk, hogy olyan helységbe kerüljön, ahol alacsony a páratartalom, és állandó, kb. 20°C körüli hőmérséklet van egész évben, így nem csökkentjük a hatásfokát.


ha nem süt a nap, akkor is működik?

Természetesen működik, hiszen a szórt fény is elegendő, hogy a napelemek elérjék a megfelelő feszültséget, amivel az inverter már képes bekapcsolni. A termelés mértéke a fényerősséggel szinte egyenesen arányos.


mi történik, ha a napelem többet termel, vagy ha kevesebbet, mint amire szükség lenne?

Amikor a napelemes rendszer többet termel, mint a pillanatnyi fogyasztásunk, a felesleget az áramszolgáltató hálózatába visszatáplálja, ellenkező esetben pedig Ön a szükséges energiát automatikusan a közcélú hálózatból kapja, ahogy korábban is. A fogyasztott és termelt mennyiségeket a felszerelt digitális fogyasztásmérő tárolja, a kijelzőjén az adatok leolvashatók. A többlet bármikor elfogyasztható egy elszámolási időszakon belül  (ált. egy év). A többletenergiát a szolgáltató köteles átvenni (aktuális villamosenergia-díjszabás szerinti áron: kb. 22,40 +Áfa/kWh). A kifizetés számla ellenében történik.


milyen épületre lehet telepíteni napelemet?

Napelemet csaknem minden épületre lehet telepíteni, függetlenül attól, hogy milyen a tetőfedése. A napelemes rendszerek tömege átlagosan 15 kg/m2, tehát ritkán van szükség külön statikai vizsgálatokra. A szükséges vizsgálatokat munkatársaink az épület felmérésekor elvégzik, a helyszíni szemlén összegyűjtött információk alapján ajánljuk a legmegfelelőbb napelemes technológiát, és a hozzá tartozó rögzítőrendszert.


lehet a tetőfedést napelemmel helyettesíteni?

Lehet. Léteznek olyan rendszerek, amelyekkel a csapadék elvezetése tökéletesen megoldható, ezek az ún. BIPV (building integrated photovoltaic) napelemes rendszerek. A napelemek biztonsági üveggel rendelkeznek, alattuk a hőszigetelés teljesen hagyományos módon megoldható. Cégünknek vannak olyan gyártó partnerei, akik kizárólag átlátszó, hőszigetelt napelemeket gyártanak, ezek integrálása napjainkban divatos. Ennek ellenére mi az ilyen rendszereket csak különleges esetben javasoljuk, mert a napelemek igénylik a hűtést, az alattuk lévő légmozgást, ezzel növelve a hatásfokot.


milyen egyéb költségre kell számítani a rendszer vásárlásakor? 

Cégünk kulcsrakész rendszereket telepít, ajánlataink a rendszer üzembe helyezésének minden költségét tartalmazzák. A fogyasztásmérő helyének (“villanyóra”) szabványos, előírásoknak megfelelő kialakítását is elvégezzük. Rendelkezünk a szükséges jogosultságokkal, szakképzett kollégákkal, és E.ON szerződéssel (plombabontási jogosultság).

A csatlakozás feltételeinek megteremtésével járó költségek Önt terhelik, amennyiben a napelemes rendszer teljesítménye meghaladja a rendelkezésre álló teljesítményt. Pl. ha Ön 15 kW-os napelemes rendszert szeretne, de csak 3x16A = 11,04 kW a csatlakozása (áramszolgáltatói kismegszakítók értéke), akkor a csatlakozási teljesítményt bővíteni kell először 3x25A-re, s a napelemes rendszer engedélyeztetése csak ezután következhet. Természetesen az ügyintézést és ezzel kapcsolatos kivitelezést szintén elvégezzük ügyfeleink részére. Nagyobb rendszerek esetén ajánlatunk ezeket a költségeket is tartalmazza, kivéve, ha erről külön megállapodás van érvényben.


szükség van építési engedélyre?

Nincs szükség, kivéve, ha az épület műemlék. A rendszer telepítését az áramszolgáltató felé kell bejelenteni, illetve a hálózatra csatlakozást engedélyeztetni kell (ezeket szintén mi elvégezzük). Sajnos Magyarországon egyelőre nem engedélyeznek minden invertert, ami a nyugati országokban elfogadott, ezért a tervezéskor különösen oda kell figyelni arra, hogy az adott szolgáltató mit fogad el a saját hálózatában. Az áramszolgáltató 50kW teljesítmény alatti, ún. háztartási méretű kiserőműveket köteles a hálózatra kapcsolni, amennyiben az előírásoknak megfelel, és a csatlakozási  feltételek adottak.


meddig működik egy napelem?

A gyártók általában 20-30 év teljesítménygaranciát vállalnak a napelemekre, azaz garantálják, hogy a termékük pl. 25 év után is 80%-os teljesítményre lesz képes. Ebből egyszerűen következtethetünk az élettartamra. Bátran kijelenthetjük, hogy életünk végéig is kiszolgálhat minket, ha idővel le nem cseréljük egy újabbra. A világ legrégebbi napelemes rendszere több mint 60 éves.


 mekkora teljesítményű rendszert érdemes vásárolni?

A napelemes rendszerek csúcsteljesítményét kWp-ben (kilowattpeak, e: kilóvattpík) határozzuk meg, az éves termelés hazánkban kb. 1000-1200 kWh/kWp közé tehető. Egyszerű számítással: az éves fogyasztást elosztjuk 1200-zal, így megkapjuk a napelemes rendszer ajánlott minimális méretét. Ha egy családi ház ellátására van szükség, akkor elegendő akár 1,5-2 de maximum 10kWp-es rendszer, az éves fogyasztástól függően. Általában javasoljuk, hogy a 11,04 kW-os inverter kimeneti teljesítményét ne lépjük át, így a csatlakozás, ill. a fogyasztásmérő cseréje  ingyenes.


szükség van-e villámhárító kiépítésére?

Fontos tudnunk, hogy a napelemes rendszer nem növeli egy esetleges villámcsapás kockázatát. Ezért családi házak esetén, 10 kW teljesítmény alatt nem kötelező a villámhárító kiépítése. Statisztikák szerint a külső villámhárító rendszer megléte növeli a villámcsapás esélyét. Természetesen a környezet függvényében érdemes mérlegelni, mert adott esetben célszerű az előírások ellenére is külső villámvédelmi rendszert kiépíteni, amellyel a tűz- és egyéb károk elkerülhetők.

Közületi épületek, intézmények (pl. kórházak, iskolák, stb.) esetén a napelemes rendszertől függetlenül előírás a külső villámvédelem.

Cégünk minden rendszerhez tervez (és telepít is) belső villám-/túlfeszültségvédelmet, hiszen ezek a védelmi berendezések a teljes beruházáshoz képest elenyésző összegbe kerülnek, viszont megvédik a túlfeszültségektől az invertert, a napelemeket, sőt az Ön többi elektromos berendezését is.


milyen karbantartást igényelnek a napelemes rendszerek?

Alapvetően semmilyen karbantartást nem igényelnek a napelemes rendszerek, hiszen nincs kopó, forgó alkatrész bennük, az energiaforrás, -ellátás pedig a legbiztosabb: a Nap. Javasoljuk azonban a rendszer működésének és teljesítményének időszakos ellenőrzését, illetőleg a panelek dőlésszögétől, az öntisztulástól függően időszakonkénti tisztítását. Figyelem! Szigorúan tilos a napelemeket a kereskedelemben kapható hagyományos súrolókefékkel, tisztítószerekkel tisztítani: ezek kárt tehetnek a napelemek felületében, ezáltal csökkenhet a termelés, és elveszítik a garanciát.


mi történik ha jégeső jön?

A napelemek felületén biztonsági üveg van, melyek általában 5400 Pa felületi nyomást is kibírnak (ez kb. 550 kg/m2-nek felel meg). Lényegesen nagyobb az ellenálló-képességük, mint pl. egy tetőablaknak: ellenállnak akár 2,5-5 cm-es jégnek is, a beesési szögtől függően. A  gyártói garancia ennek ellenére nem terjed ki környezeti katasztrófákra (pl. földrengés, villám, stb.), ezért javasoljuk, hogy a napelemes rendszerre érdemes egy biztosítást kötni, melynek díja jelenleg évi néhány 1000 Ft körül mozog.


újrahasznosítás

Szintén tisztázandó kérdés: maga a napelem egy 99%-ban újrahasznosítható termék, hiszen legfőbb alkotórészei az üveg illetve az alumínium. Az üveglap mögé zárt félvezető vastagsága a milliméter törtrésze, tehát a napelem méretéhez képest elenyésző mennyiségről van szó. Mivel élettartama 30 és 50 év közé tehető, azonkívül szinte teljes egészében újrahasznosítható, rendkívül környezetbarát termékről van szó!


kaphatunk állami támogatást?

Pályázati lehetőségekben nem bővelkedünk. 2011 augusztusában volt a legutóbbi lakossági pályázat napelemre, de  a keretek szűkösek voltak, ezért mintegy 2 nap alatt le is zárták a kiírást. Cégek és intézmények nagyobb eséllyel indulnak, nekik minden évben lehetőségük van szinte hónapokig pályázni, különböző kombinált pályázatok is megjelentek az elmúlt évben.

Jelenleg igényelhető támogatás: általános beruházásokra, fejlesztésekre min. 10% önrész, a fennmaradó összeget pedig 50-50%-ban lehet igényelni hitel+támogatás formájában. Az 50% hitel szintén kamattámogatott, és enélkül nem vehető támogatás igénybe. Részletekért hívjon minket!

Az elmúlt években olyannyira csökkent a napelemes rendszerek ára, hogy napjainkban már támogatás nélkül is egy biztos hozamú, kockázatmentes befektetés. Cégünk az ajánlatait megtérülési számításokkal egészíti ki. Kérjük tekintse meg a megtérülés menüpontunkat, ahol 3 módon mutatjuk be a beruházás megtérülését.

gyakran ismételt kérdésekSzékhely: H-9400 SOPRON, Balfi út 87.